Naša snaga

 

#NASASNAGA Opširnije

Džudžo Mahir: Želim da moja djela govore o meni

BIH

Džudžo Mahir: Želim da moja djela govore o meni

Po struci mašinski tehničar Džudžo Mahir radi u Prevent Leather-u od 2005. godine na poziciji color matcher. Prošao je brojne obuke i znanje stekao od vrhunskih stručnjaka, što nastoji prenijeti svojim kolegama, posebno mlađim kojima poručuje: „Bitno je voljeti ono što radite, ali i uložiti dosta truda i stpiti se dok ne ostvarite rezultat“.

Ove godine Mahir je dobitnik nagrade „Radnik godine“ u Prevent Leather-u i posebno mu je značajna, jer je došla od firme visokih profesionalnih standarda.

Posao koji obavlja smatra izuzetno odgovornim, jer zahtijeva veliku preciznost i znanje kojim se dolazi do konačnog proizvoda: „Želim da moja djela i proizvod u čijem sam kreiranju učestvaovao govore o mom radu. To je stvarno i konkretno“.

Kolege ga vole zbog vedrog duha i šala. Jedna od najdražih je praćenje mladica zasađenih u krugu fabrike za koje kaže: „Kad one narastu mi idemo u penziju“.

Slobodno vrijeme voli provoditi u krugu porodice. 

 

#NASASNAGA Opširnije

Edina Zukan: Na poslu se stalno treba dokazivati

BIH

Edina Zukan: Na poslu se stalno treba dokazivati

Vrijedna Edina Zukan, već osmu godinu radi u Prevent Grupaciji.

Tri godine u pogonima Prevent Fabricsa radi na čak dvadeset mašina koje tkaju materijal i pri čemu i najmanji čvorić znači zaustavljanje procesa. Kontrola materijala je posao koji zahtijeva veliku odgovornost, koncentraciju i stalni pokret, ali i brzo reagiranje čim se primjeti neka greška.

„Posebno je važan timski rad i povjerenje koje izgrađujemo među sobom“ ističe Edina i dodaje da se u poslu stalno treba dokazivati.

Da je to tako potvrđuje i priznanje „Radnik godine“ koje je ova tiha i povučena radnica dobila dvije godine zaredom.

Kolege i nadređeni, koje Edina posebno hvali, za nju kažu da je tačna, precizna i odgovorna.

Poseban ponos joj je sin, koji u njoj ima izvanredan primjer požrtvovanosti i zalaganja. 

 

#NASASNAGA Opširnije

Irhad Vranić: Volim da radim i ništa mi nije mrsko!

BIH

Irhad Vranić: Volim da radim i ništa mi nije mrsko!

Irhad Vranić je već sedmu godinu vrijedni radnik Prevent Grupacije. Od toga, posljednje tri godine radi u Prevent Fabricsu i ističe „Volim da radim i ništa mi nije mrsko, bez rada nema uspjeha! Ne možete doći na posao, a duhom biti negdje drugo.“

Radi na poziciji kontrole proizvoda, zadnjoj od sedam faza u nastanku tkanine: „ Pregledamo proizvod koji ide kupcu, mi smo zadnji filter i odgovorni za čitavu proizvodnju“ ističe i dodaje kako je posao koji obavlja jako odgovoran i naporan, posebno psihički, jer traži intenzivnu i kontinuiranu koncentraciju.

U proizvodnji vlada radna, ali opuštena atmosfera čemu doprinose rukovodioci, koje posebno hvali.

Odgovornost, sposobnost, spremnost za timski rad i iskrenost navodi kao posebno važne karakteristike radnika, a kolege za njega kažu da je pozitivna ličnost, vrijedan, pouzdan i posvećen poslu.

Automehaničar je po struci i posebno voli mehaniku, tako da svoje slobodno vrijeme najrađe provodi uz sastavljanje, konstrukciju i čišćenje autodijelova. 

 

#NASASNAGA Opširnije

Admir Pekić: Odrastao sam uz Prevent

BIH

Admir Pekić: Odrastao sam uz Prevent

Sarajlija Admir Pekić je izdanak Prve škole automotiva iz 2011. godine. Magistar je tehničkih nauka i radi u Odjelu Program Menadžment. Uključen je u više od deset velikih Preventovih projekata gdje obavlja vođenje, monitoring kao i komunikaciju sa kupcima, ne samo u Bosni i Herzegovini nego i izvan nje. Za vođenje tako odgovornih zadataka zaslužne su posebno izražene organizacione sposobnosti, prepoznavanje problema i brzo rješavanje. Pri tome ga posebno motiviraju kolege sa kojima radi: „Motiviraju me ljudi sa kojima radim i sa kojima nastojim sagledati cijelu sliku problema, jer samo zajedno možemo dostići cilj i ostvariti zadatak“.

Svoje prvo radno iskustvo Admir je stekao u Preventu i kako kaže zajedno je rastao s njim: „Prevent mi je omogućio veliko radno iskustvo, poslovna putovanja kao i rast na profesionalnom usavrsavanju na međunarodnom nivou. Jednostavno me izgradio i ja želim svojim radom opravdati povjerenje i vratiti mu uloženo“.

Osim svih poslovnih zadataka, Admir je angažiran i kao predavač u okviru TAKT akademije. Primjećuje da mladi danas imaju prevelika očekivanja iz kojih se rađa opće nezadovoljstvo. „Mnogi zbog toga žele otići iz  Bosne i Hercegovine, a moja poruka je da u svojoj domovini imaju izuzetnu priliku za rad i usavršavanje. I ne samo to, u Preventu imaju priliku raditi u okruženju koje ide rame uz rame sa svjetskim izazovima i trendovima“.

Zadovoljstvo na licu ovog mladog menadžera, osim kad priča o poslu, daje njegova četverogodišnja kćerka koja ga motivira, uz koju se odmara i puni baterije za nove izazove. 

 

#NASASNAGA Opširnije

Zlatan Uzunović: „Prevent je najbolje mjesto da se započne i gradi karijera!“

BIH

Zlatan Uzunović: „Prevent je najbolje mjesto da se započne i gradi karijera!“

„Prevent je najveći poslovni sistem i za mladu osobu je najbolje mjesto da započne i gradi karijeru“ ističe Zlatan Uzunović rukovodilac odjela opskbe (SCM). I tu ne bi bilo ništa neobično da se ne radi o jednom od najmlađih rukovodilaca koji izrasta u pravog poslovnog lidera.

Još na studiju Ekonomskog fakulteta u Zenici iskazivao je poduzetničke osobine. Bio je predsjednik Unije studenata, predsjednik kluba „Zenica zove“, te predstavnik studenata u studentskom Senatu. Dok su njegove kolege odmah po diplomiranju nastavljali školovanje i upisali magisterij, Zlatan svoju viziju praktičnog znanja nastoji ostvariti u Preventu, te 2011. godine biva primljen u prvu Školu automotiva, koja je bila odskočna daska za njegovu  najveću motivaciju, a to je, kako kaže, učenje i dokazivanje. Dinamično okruženje i važni poslovni zadaci, poput pregovaranja sa najvećim kupcima, bili su mu izazov i vjetar u leđa.

Uskoro na Univerzitetu u Izmiru brani magistarski rad na temu: „Mapiranje toka stvaranja vrijednosti“ što još jednom potvrđuje njegovu viziju prema kojoj se uspjeh preduzeća i pojedinca planira, te da na izazove moramo biti spremni.

Od svojih saradnika zahtijeva predanost poslu i uči ih da je jedino rješenje za izazove vrijednost koju nosimo u sebi – u znanju i iskustvu, ali i prilikama koje se pružaju: „šanse moramo uvijek koristiti, one su uvijek tu, a jedini način da ih prepoznamo je da širom otvorimo oči“.

U slobodno vrijeme, kada ne uživa sa porodicom, bavi se sportom i druži s prijateljima. 

 

#NASASNAGA Opširnije

Elvir Gojak: Biti najbolji je dovoljno dobro!

BIH

Elvir Gojak: Biti najbolji je dovoljno dobro!

Elvir Gojak primjer je da kada imate plan i vjerujete da je moguće, za pet godina možete postići veliki uspjeh i napredak. To svjedoči njegov put od prve Preventove škole automotiva do rukovodioca Shared Service Center (SSC-a) ASA Prevent grupacije. Posebno naglašava da je on jedan od trojice rukovodilaca, jer „timski rad je jako bitan, kao i naša komunikacija sa kolegama i svim odjelima. Svi smo jedan lanac, a ključ uspjeha je u njegovoj povezanosti, stručnosti i pozitivnom stavu prema poslu.“

Elvir je magistrirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Prvo radno iskustvo sticao je u Odjelu nabave, za koji kaže da predstavlja srž razumijevanja automotiv biznisa: „Škola automotiva je općenito ostavila izuzetan dojam na mene, ali mislim da je individualan pristup poslu, entuzijazam i želja za postignućem ono što Grupacija posebno cijeni i podržava. Na kraju krajeva, to čini razliku između uspjeha i neuspjeha.“ Osim odličnog iskustva kroz rad u ovom odjelu je upoznao i koncept poslovanja Grupacije, te postavio temelje posla kojeg danas obavlja, a koji se tiče finansijskog kontrolinga: „Svaki dan je izazov za sebe, dinamičan i odgovoran. Revizije društava, novi transferi u Bosnu i Hercegovinu, mjesečni izvještaji i različite analize su samo dio naših zadataka, a za kvalitetno obavljanje posla računovodstvo je srž tačnih informacija.“

Svoje slobodno vrijeme najradije provodi u igri sa jednogodišnjim sinom i druženju sa porodicom i prijateljima. Uz izražavanje velike zahvalnosti i poštovanja prema Grupaciji, posebno njenom društveno odgovornom poslovanju, ističe da u budućnosti želi i dalje vidjeti njen rast i razvoj i biti dijelom tog uspjeha, jer „ Biti najbolji je dovoljno dobro!“

 

#NASASNAGA Opširnije

Emira Sućeska: Želimo dijeliti znanje!

BIH

Emira Sućeska: Želimo dijeliti znanje!

Emira Sućeska vrijedni je član Odjela za istraživanje i razvoj kože u Prevent Leather-u. Zvanje diplomirani inžinjer hemije stekla je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, svom rodnom gradu. Ipak, svoje prvo zaposlenje pronašla je 30-tak kilometara zapadnije,  a danas s osmijehom kaže da se jednostavno zaljubila u svoj posao: „Mislim da mladi, ali i odrasli, kod nas nemaju predstavu šta sve jedan inžinjer hemije može raditi i kako svojim znanjem može unaprijediti poslovanje različitih oblasti.“ Smatra da bi fakulteti trebali iskoristiti potencijal i znanje stručnjaka koji rade u Preventu, te tako osim praktičnog znanja, omogućiti i realniju sliku poslovnog okruženja.

Prvo radno iskustvo stekla je kroz odlično organiziranu Preventovu školu automotiva (School of automotive) u septembru 2011.godine, da bi u decembru, počela sa radom na mjestu razvojnog tehnologa: „Prevent daje šansu mladima i, što je još važnije, ulaže u kandidata. Poseban je osjećaj kada vidite rezultate svog rada, kada znate da ste ugradili svoje znanje i trud u više od 10 različitih proizvoda automotiva ili više od 15 proizvoda u sklopu proizvodnje namještaja.“

Od tada do danas učestvovala je u velikim projektima automotiva kroz koje je pokazala znanje i predanost u osiguravanju i najizazovnijih zahtijeva kupaca poput SKODA-e, VW- MQB Platforme, Toyota-e, Ford-a. Svojom angažiranošću i ljubavi prema zanimanju s lakoćom prati sve procesne faze: od obrade sirove kože do dovršnog odjeljenja – krojačnice. Posebno je zadužena za razvoj novih proizvoda u skladu sa visokim standardima automobilske industrije.

Svoju profesionalnu ambiciju o napredovanju s ponosom ističe i mladima poručuje da iskoriste prilike poput Preventa, jer kako kaže „mi imamo puno toga za ponuditi. Želimo dijeliti svoje znanje!“ 

 

#NASASNAGA Opširnije

Selma Špago

BIH

Selma Špago

Selma Špago rođena 1992.g. jedna je od petero djece. Završila je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, nakon koje upisuje Mašinski fakultet, smjer motori i vozila. Uz svoju sestru blizankinju, Fakultet završava u roku, kao jedna od najboljih studentica. Do zvanja magistra dijeli je samo odbrana magistarskog rada pod nazivom „Definisanje optimalnog zakona regulacije rada ABS u sistemu kočenja“.  Na pitanje kako objašnjava spoj srednje škole i Mašinskog fakulteta ističe da je Medresa bilo svojevrsno lično iskustvo sazrijevanja i odgajanja vlastite ličnosti.

Selma voli nove izazove i istraživanje, te sebi u profesionalnom smislu postavlja upravo takve ciljeve. Jedan od njih je bio i prijavljivanje na TAKT akademiju koju završava kao najbolja u grupi. Iako su joj profesori savjetovali da sačeka sa zaposlenjem, prihvata poslovnu ponudu Preventove Cad/Cam službe i već četiri mjeseca stiče radno iskustvo pod mentorstvom Senada Cernice, bez čije podrške, kako kaže, ali i svih ostalih kolega-saradnika, radne izazove ne bi savladavala tako uspješno i uklopila se u tim muških kolega.

Posao koji obavlja izuzetno voli, te ističe da samo ako se uradi nešto dobro, kvalitetno i pošteno ljubav prema poslu ne može izostati. Ne voli puno planirati, ali nastoji iskoristiti svaku priliku za lično i profesionalno usavršavanje. Smatra da se ne treba bojati izazova, jer čovjek svaki dan upoznaje sebe i druge. Poručuje svim mladima da je znanje jedina vrijednost koju ti niko ne može oduzeti. Možda rezultati neće doći odmah, ali znanje, rad i trud su sigurne stepenice ka uspjehu.

 

#NASASNAGA Opširnije

Tenaid Zukić

BIH

Tenaid Zukić

Fondacija Hastor je, u saradnji sa programom Prilika Plus i Ambasadom Švicarske u BiH te vodećim kompanijama iz bh. automobilske industrije, pokrenula TAKT akademiju. Ona ima za cilj ponuditi znanje i praksu u radu sa najnovijim tehnologijama, kako bi se postigla izvrsnost i kvaliteta.


Posebna pažnja posvećuje se obrazovanju i obuci najvećeg kapitala kompanije – ljudskim resursima. Od 100 kandidata koji su prošli kroz Akademiju, 65 njih je dobilo šansu da izađe na testiranje, a 45 kandidata je pokazalo zavidan uspjeh tokom testiranja.  Među njima je i Tenaid Zukić.

Nakon obuke i usavršavanja kroz TAKT akademiju, svoj profesionalni put nastavio je na poziciji Tehničkog projektnog koordinatora u odjelu Razvoja kompanije Prevent. Kao novi član velike porodice Preventa, ističe da je neophodno da mladi imaju jasan cilj, te da budu odlučni i ustrajni na putu do njega, a da u BiH postoje kompanije poput Prreventa, koje će trud i rad prepoznati i podržati.

Za Tenaida posao koji radi nije obično radno mjesto, jer kako ističe dinamičnost poslovanja, izvrsni uslovi i standardi prema kojima se radi u Preventu pružaju priliku napredovanja kako na ličnom tako i na profesionalnom planu. Mogućnost da zaposlenik iskaže svoje ideje i aktivno doprinese razvoju poduzeća, pruža izvanredan osjećaj pripadnosti i važnosti.

-    Posebno zadovoljstvo i motivaciju pronalazim u mladim, energičnim i ambicioznim saradnicima, koji jedni drugima predstavljaju i izazov, ali i podršku za nove i veće uspjehe Preventa. Ovo je bila moja šansa, iskoristio sam je i zahvalan sam na njoj – kaže Tenaid.